close button
آیا می‌خواهید به نسخه سبک ایران‌وایر بروید؟
به نظر می‌رسد برای بارگذاری محتوای این صفحه مشکل دارید. برای رفع آن به نسخه سبک ایران‌وایر بروید.
جامعه مدنی

سیا از مخترع فیس‌بوک تقدیر کرد، موساد از ویکی‌پدیا!

۳۰ شهریور ۱۳۹۲
اندیشه آزاد
خواندن در ۸ دقیقه
سیا از مخترع فیس‌بوک تقدیر کرد، موساد از ویکی‌پدیا!

حسن روحانی، رییس جمهوری ایران در مصاحبه با شبکه آمریکایی«ان‌بی‌سی» گفته است دسترسی آزاد به اطلاعات و جست‌وجو در اینترنت حق همه انسان‌هاست و به زودی دولت او کمیته‌ای برای رسیدگی به حقوق شهروندی تشکیل می‌دهد تا مساله فیلترینگ اینترنت بررسی شود. در هفته گذشته هم صداهای تازه‌ای از ایران درباره دسترسی آزاد به اینترنت به گوش رسید. ایرانیان یک شب طعم اینترنت آزاد را هم چشیدند اگر چه روز بعد مقامات آن را به اختلالات فنی در سیستم فیلترینگ نسبت دادند.

وزیرامورخارجه ایران که حالا در نیویورک است، نه تنها یک صفحه فیس‌بوک دارد بلکه آخرین خبرهای دیپلماتیک خود را هم در این صفحه منتشر می‌کند.

«اسماعیل احمدی‌مقدم»، فرمانده نیروی انتظامی پنج‌شنبه گفته است اشکالی در استفاده هدفمند از فیس‌بوک نمی‌بیند. او معتقد است استفاده صداوسیما از شبکه توییتر برای تاثیرگذاری بر افکارعمومی جهان مثبت بوده است.

 دوشنبه هم غلامحسین محسنی اژه‌ای٬ دادستان کل کشور اعلام کرد اگر جرایم و مصادیق مجرمانه‌ای که در فیس‌بوک بوده رفع شده باشد، می‌توان آن را رفع فیلتر کرد.

چرخش نگاه 180 درجه‌ای حکومت ایران در برابر اینترنت و شبکه‌های اجتماعی خیلی‌ها را شگفت‌زده کرده است. بسیاری از ایرانی‌ها فراموش نکرده‌اند که در چند سال گذشته همین مقامات تندترین و گاه عجیب‌ترین انتقادها را از اینترنت کرده‌اند.

 در زیر10نمونه از جنجالی‌ترین اظهارنظرهای مسوولان جمهوری اسلامی در چندسال اخیردرباره شبکه‌های اجتماعی را انتخاب کرده‌ایم؛ اظهارنظرهایی که نشان از نگاه سنتی، محافظه کار و البته به شدت بدبین آن‌ها به این تکنولوژی ارتباطی داشته است.

1)«علی میراحمدی»٬ رییس پلیس «فتا» در استان سمنان مرداد ماه امسال گفت: «فیس‌‏بوک اسب تروای مافیای صهیونیسم است.» او براین باور است که سرویس‌های جاسوسی غرب، فیس‌بوک را به خدمت گرفته‌اند تا اسلام را از بین ببرند؛ کاری که به گفته او «یک تروریسم فرهنگی است.»

فتا یا «پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات» نیروی انتظامی ایران در سال 1389 تاسیس شد تا با جرایم یارانه‌ای مقابله کند. اما کارکرد این نیروی ویژه در سه سال گذشته نشان می‌دهد که پلیس اینترنتی ایران بیش‌تر نگران محتوای وبلاگ‌ها و شبکه‌های اجتماعی است تا رسیدگی به جرایم اینترنتی مانند كلاهبرداری کامپیوتری.

2) «محمدحسن نامی»، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات دولت احمدی‌نژاد ماه پیش گفت: «سایت ویکی‌پدیا یک سایت آدرس اینترنتی است، اما در جنگ 33 روزه [بین اسراییل و حزب‌الله لبنان در سال 2006] بیش‌ترین آدرس منزل رزمندگان را این سایت به اسراییل داد. گوگل هم همین‌طور. این‌ها درست است که ظاهرشان خدماتی است، اما در واقعیت در حال جمع‌آوری اطلاعات هستند.»

این اولین باری نیست که مقامات ایران اینترنت را اختراع آمریکا برای جاسوسی در ممالک اسلامی می‌دانند. خردادماه امسال هم «محمد‌حسن آصفری»٬ عضو کمیسیون امنیت‌ ملی مجلس گفته بود «فیس‌بوک و گوگل در خدمت نهادهای امنیتی آمریکا هستند» و «اینترنت بدل به یکی از ارکان جاسوسی در جهان از سوی سیاستمداران آمریکایی شده است.»

«عبدالصمد خرم‌آبادی»، مشاور قضایی دادستان کل کشور و دبیر کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه هم به تازگی گفته که فیس‌بوک ماهیت جاسوسی و صهیونیستی دارد و موسس آن «مارک زاکربرگ»، چهارمین صهیونیست تأثیرگذار در سطح جهان بوده و سازمان سیا نیز از او به خاطرابداع این ابزار جاسوسی تقدیر کرده است.

این نگاه در گفته‌های بسیاری از سیاستمداران ایران به شدت ریشه دوانده است. «نصرالله پژمان‌فر»، عضو فراکسیون روحانیون مجلس سال پیش گفته بود: «گوگل تنها یک موتور جست‌وجو نیست، بلکه با ارایه خدمات مختلف سعی دارد اطلاعات شخصی کاربران را به سرقت ببرد.» او انتشار فیلمی طنز درباره حضرت محمد درسایت یوتیوب را نشانه «اقدامات ضداسلامی سایت گوگل» دانست و به کشورهای اسلامی هشدار داد مستقر شدن سیستم مرکزی سایت گوگل در آمریکا خطری بالفعل برای جهان اسلام است.

3)اما در سوی دیگر، کسانی هم هستند که گاه از فیس‌بوک و اینترنت تعریف می‌کنند. «حیدر مصلحی»٬ وزیر اطلاعات می‌گوید شبکه‌های اجتماعی «بلای جان» دشمنان جمهوری اسلامی شده، به شکلی که آمریکا «فیس‌بوک» و «توییتر» را فیلتر کرده و سرعت اینترنت را کاهش داده است.

وزیر پیشین اطلاعات دو سال پیش گفت «دشمنان» شبکه‌های اجتماعی را علیه جمهوری اسلامی راه‌اندازی کرده بودند٬ اما حالا نمی‌دانند با این شبکه‌ها و اعتراض‌های «وال‌استریت» چگونه برخورد کنند.

پس از او هم «اسماعیل احمدی‌ مقدم»٬ فرمانده نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران گفت که فیس‌بوک به ابزاری برای «صدور انقلاب اسلامی» تبدیل شده است. او گفت:« دشمن برای فشار بر ایران فیس بوک را درست کردند تا صدای انقلاب را از بین ببرند٬ ولی فیس بوک خود به وسیله صدور انقلاب تبدیل شده است.»

4)آیت‌الله خامنه‌ای در فتوایی درباره فیس‌بوک گفته است: «به‌ طور کلی، اگر فیس‌بوک مستلزم مفسده (مانند ترویج فساد، نشر اکاذیب و مطالب باطل) بوده و یا خوف ارتکاب گناه باشد و یا موجب تقویت دشمنان اسلام و مسلمین شود، جایز نیست.»

پس از این فتوا، محافظه کاران ایران این گونه استدلال کردند که از آن جا که فیس‌بوک ابزار جاسوسی سیا است، هر گونه استفاده از آن سبب تقویت دشمن می شود، پس استفاده از فیس بوک مجاز نیست.

 فیس‌بوک در ایران فیلتر است، از این رو وقتی دفتر آیت‌الله خامنه‌ای یک صفحه فیس‌بوک راه انداخت، بسیاری آن را عجیب و غیرقابل دفاع خواندند. در همان هفته سایت محافظه کار «الف» در مقاله‌ای نوشت:« حضور در این سایت به هیچ وجه در شان رهبر ایران نیست و به جای استفاده از فیس بوک، حکومت ایران باید شبکه‌های اجتماعی ایرانی و اسلامی راه اندازی کند.»

5)«ناصر مکارم شیرازی» از مراجع تقلید قم نیز در بهمن سال گذشته فتوایی صادر کرد و از شرکت‌های خصوصی و دولتی خواست از خدمات تصویری سیم‌کارت‌های اپراتور سوم تلفن همراه(رایتل) استفاده نکنند. او گفت:« ارسال پیام تصویری یا ام ام اس، سبب فساد در جامعه خواهد شد.» هم‌زمان، «علی طاهری»، سخن‌گوی کمیسیون فرهنگی مجلس هم گفته بود این سرویس تلفن‌های همراه، متدینان را نگران کرده چون آن‌ها نمی‌دانند در فرستادن تصاویر، مساله محرم و نامحرم رعایت می شود یا نه.

6)«علی یلی»٬ رییس پلیس فتا در خراسان شمالی گفته که «فیس بوک عامل یک سوم طلاق‌ها در ایران شناخته شده است.»

«علی رضایی بیرجندی»، امام جمعه بیرجند هم گفته «امروز خطر شبکه‌های ماهواره‌ای اجتماعی مانند فیس بوک و توییتر از خطر مواد مخدر بیش‌تر است.»

 این روحانی محافظه کار که دکترای الهیات و معارف اسلامی دارد، تیرماه امسال در نطق نماز جمعه خود به پدر و مادرهای ایرانی هشدار داد نگذراند فرزندان‌شان وارد شبکه‌های «خطرناک» اجتماعی شوند زیرا«این شبکه‌ها شادی بچه‌های ما را نمی‌خواهند، بلکه می‌خواهند جریان «اندلس» را تکرار و از راه فحشا جامعه ما را از دورن نابود کنند.»

جریان «اندلس» در ادبیات جمهوری اسلامی به شکست مسلمانان در اندلس اسپانیا اشاره دارد. مسلمانان نزدیک به 800سال بر این منطقه در جنوب اسپانیا حکم‌رانی داشتند. مرتضی مطهری و نظریه‌پردازهای حکومت اسلامی ایران دلیل شکست مسلمانان در آندلس را رواج بی‌بند و باری، خريد و فروش مشروبات الكلى وبه گردش آمدن دختران زيباروى مسيحى در تفريح‌گاه‏ها عنوان کرده بودند.

7) «روح‌الله مومن‌نسب»، مدیر واحد اینترنت مرکز توسعه فناوری اطلاعات وزارت ارشاد دو سال پیش شبکه اجتماعی «گوگل پلاس» را جدید‌ترین فن‌آوری «جاسوسی» آمریکا دانست. او از کاربران ایرانی خواست در قالب امر به معروف و نهی از منکر از دوستان خود بخواهند از این سرویس جدید گوگل استفاده نکنند. او گفت بازدید کاربران فیس بوک و توییتر در جهان به شدت کاهش داشته و گوگل پلاس در واقع سرویسی است که آمریکا برای جبران افت شدید بازدید کاربران به راه انداخته است. شبکه گوگل پلاس تنها چند روز پس از آغاز به کار در ایران، فیلتر شد.

8)بخشی از مراسم رژه نظامیان اصفهان به مناسبت روز ارتش (۲۹ فروردین) پارسال به تبلیغ علیه شبکه اجتماعی فیس‌بوک اختصاص یافته بود. در این مانور، کاروان ماشین‌های نظامی بیلبوردهای بزرگی را حمل می کردند که روی آن‌ها «مصادیق جنگ نرم» معرفی شده بودند: ترویج بدحجابی و بدپوششی، اعتیاد نوین شامل کوکایین، شیشه، کراک و البته فیس‌بوک.

سپاه پاسداران ایران هم یک «ارتش سایبری» تشکیل داده که گفته می‌شود در حال حاضر یکی از پنج قدرت جهان در جنگ الکترونیک به شمار می رود. ارتش سایبری معمولا کاری به محتوی سایت‌ها و شبکه‌های اجتماعی ندارد و بیش‌تر بر مقابله با حمله‌های بدافزارها و ویروس‌هایی مانند «استاکس نت» به تاسیسات هسته‌ای و موشکی ایران متمرکز است. با این حال، هک کردن سایت‌های مخالفان دولت و حکومت ایران هم به این ارتش نسبت داده می شود.

9)«عبدالرضا خوشنویس»٬ دبیر ستاد احیای امر به معروف و نهی از منکراستان فارس اعلام کرده است که این ستاد برای مقابله با سایت‌های «آلوده»، قصد دارد «جنبش کامنت‌گذاری پاک» راه‌اندازی کند. او گفته برای اجرای این طرح ۱۰۰ نفر در شیراز و ۹۰۰ نفر در شهرستان‌های دیگر استان به کار گرفته می‌شوند و با برنامه‌ریزی انجام شده، تا پایان سال ۳۰۰ هزار پست کامنت خواهند گذاشت.

هدف این ستاد مبارزه با سایت‌ها و وبلاگ‌های «غیراخلاقی» است که با ایجاد شبهه‌های دینی، ترویج عرفان‌های وارداتی و منسوخ و سایت‌های سیاسی آلوده، دستاوردهای انقلاب را زیر سوال می‌برند.

جمهوری اسلامی ایران تلاش زیادی برای ایجاد «اینترنت پاک» دارد. افزون بر فیلتر شدن میلیون‌ها سایت، دولت ایران به کسانی که وبلاگ‌هایی هم‌سو با ارزش‌های اسلامی راه‌اندازی کنند، کمک مالی می‌کند. این افراد که به «سربازان سایبری» مشهورند، گفته می شود برای هر ساعت فعالیت، هفت هزار تومان دریافت می کنند.

سردار «غلامرضا جلالي»، ریيس سازمان پدافند غيرعامل كشور دو سال پیش اعلام کرد سازمان بسیج مستضعفین با شعار10میلیون بسیجی، 10 میلیون وبلاگ در حال فعالیت است و هم اکنون برای ده‌ها هزار بسیجی کلاس‌های آموزشی رایگان برگزار می‌شود تا با آموزش کامپیوتر، اینترنت و وبلاگ‌نویسی، آن‌ها را در فضای اینترنتی فعال‌تر کند.

10) سردار« محمدرضا نقدي»، فرمانده سپاه پاسداران پا را از بقیه فراتر نهاد و شعری درباره فیس‌بوک و توییتر گفت. این شعر در نماشگاه جنگ نرم به نمایش گذاشته شد:

با تفنگش نتوانسته شکارم بکند / رفته با مطرب و اينترنت و ساز آمده است

ناوگانش نتوانسته مهارم بکند / رفته با لعبتک چشم نواز آمده است

بمب و موشک نتوانسته بترساندم/ فيس‌بوک و تویيتر شايعه‌ساز آمده است

شيميايي زد و من باز عقب ننشستم / با کراک و هرویين تاخت و تاز آمده است

از بخش پاسخگویی دیدن کنید

در این بخش ایران وایر می‌توانید با مسوولان تماس بگیرید و کارزار خود را برای مشکلات مختلف راه‌اندازی کنید

صفحه پاسخگویی

ثبت نظر

بلاگ

اسرائیل به ایران حمله خواهد کرد. مگر اینکه...

۳۰ شهریور ۱۳۹۲
جهانشاه جاوید
خواندن در ۵ دقیقه
اسرائیل به ایران حمله خواهد کرد. مگر اینکه...