close button
آیا می‌خواهید به نسخه سبک ایران‌وایر بروید؟
به نظر می‌رسد برای بارگذاری محتوای این صفحه مشکل دارید. برای رفع آن به نسخه سبک ایران‌وایر بروید.
بلاگ

چرا تابستان ۸۸ ایران در افغانستان تکرار نشد؟

۲۳ تیر ۱۳۹۳
اهالی ایران وایر
خواندن در ۶ دقیقه
چرا تابستان ۸۸ ایران در افغانستان تکرار نشد؟

تعداد دوستان افغان فیس بوکی ام زیاد نیستند ولی از انبوه عکس هایی که فضای مجازی را پر کرده بود، می شد حدس زد که ماجراها دارند. فقط آنها نبودند، فیس بوک بازهای ایرانی هم قاطی شان شده بودند.

تصویر اشرف غنی احمد زی و عبدالله عبدالله که با هم دست می دهند و لبخند می‌زنند و کنایه هایی که درباره فضای سیاسی ایران، مقایسه کرزی و آیت الله خامنه ای نوشته می شد، حال و هوا را به خوبی ترسیم می کرد. کنجکاو شدم که این مقایسه را از آن سو ببینم.

در همان بررسی اولیه متوجه شدم صفحات فیس بوک کاربران افغانی گره خورده با غوغای انتخابات. شرح ساده ماجرا این بود که پس از اعلام نتایج اولیه انتخابات و اعتراضات خیابانی طرفداران عبدالله عبدالله، حامد کرزی دست به دامن آمریکا شد تا این غائله هر چه زودتر ختم شود. جان کری راهی کابل شد و  حالا هر دو نامزد پذیرفته‌اند که در صورت تفتیش کل ارا تحت نظر نهادهای بین‌المللی نتیجه را بپذیرند و برای ایجاد دولت وحدت ملی تلاش کنند.

تفتیش و بازشماری کل آرا  برخی از کار بران افغانی فیس بوک را راضی کرده و برخی را به شدت نگران کرده است. عده‌ای از آنها، تفتیش و بازشماری آرا را نتیجه اعتراضات خود می‌دانند و از این بابت خوشحالند. ابراهیم یکی از آن هاست. او درباره دلیل شادمانی‌اش به ایران وایر می‌گوید: «مقاومت ملی ما نتیجه داده است. رای ها تفتیش می‌شود و ما برنده می‌شویم.»  وقتی می‌گویم: اما اگر شما برنده نشوید؟ با مکث می‌گوید: «باید نتیجه را بپذیریم این حرف دکتر عبدالله است و ما باید پای حرف او بایستیم.»  او معتقد است که عبدالله حتی اگر برنده هم نشود، نامش در دل مردم ثبت شده: «دکتر عبدالله سکوت نکرد و به تقلب تن نداد.»

ابراهیم دانشجوی رشته تاریخ است و  تمامی اتفاقات پس از انتخابات ایران را از بر است، او می‌داند که موسوی و کروبی هم سکوت نکردند و می‌گوید: «مگر آن‌ها پیش طرفدارانشان در ایران عزیزتر نشده‌اند؟» او معتقد است که حکومت ایران، ذره‌ای به خواست مردم اهمیت نداد و آرا را نشمرد و حالا حکوت افغانستان یک گام به سمت خواست مردم برداشته است: «یک دوست ایرانی عکاس دارم که وقتی خبر تفتتیش آرا آمد، کنارم نشسته بود. من خندیدم اما او بغض کرد و گفت: خوش به حالتان. کاش وقتی مردم ایران هم اعتراض کردند آرا دوباره شمرده می‌شد. خیلی از ما هم فکر می‌کردیم ممکن است وضعیت افغانستان  هم مثل ایران شود اما تا الان همه چیز خوب پیش رفته و این نشان می‌دهد که اعتراضات ما جدی گرفته شده است.»

راحیل هم از جمله افرادی است که تفتیش آرا خوشحالش کرده. او بعد از اعلام این خبر جمله «زنده باد افغانستان» را توئیت کرده است. راحیل معتقد است ایستادگی فراگیر در برابر تقلب باعث شده که مردم به خواست خود یعنی شمارش مجدد آرا دست یابند. او می‌گوید: «مردم افغانستان واقعا نصف راه را پیموده‌اند.» او احتمال تقلب را در زمان تفتیش و شمارش آرا بسیار کم می‌داند و می‌گوید: « ناظران بین المللی هیچ‌گاه بی طرف بودن خود را زیر سوال نمی‌برند.» راحیل درباره حس و حال این روزهایش هم توضیح می‌دهد: « این خبر امید از دست رفته را به مردم بازگرداند و این حس را دوباره در من زنده کرد که روزی وطنم، وطن می‌شود.» او از جزئیات اتفاقات پس از  انتخابات ایران در سال ۸۸ خبر ندارد وفقط خبرها را به طور کلی خوانده اما از حمایت ایرانی‌ها از جنبش ضد تقلب افغانستان تشکر می‌کند و می‌گوید: «امیدوارم روزی برسد که مردم ایران و افغانستان، خودشان انتخاب کنند.»
احمد بهزاد نماینده مردم هرات و از طرفداران عبدالله هم از این اتفاق خوشحال است. او به ایران وایر می‌گوید: «نشست خبری مشترک وزیر امور خارجه امریکا با نامزدان انتخابات ریاست جمهوری افغانستان نکات بسیار مهمی را در برداشت که برای دموکراسی نوپای افغانستان بسیار با اهمیت است.» او اذعان جامعه جهانی  بر انجام تقلبات گسترده و ورود نیروهای بین المللی را نمونه‌ای از این دستاوردها می‌داند و می‌گوید: «این انتخاب فرصت خوبی است تا یکبار برای همیشه تساط تقلب و تزویر از عرصه انتخابات چیده شود و به همه ثابت کنیم که مردم این سرزمین از هر قوم و تباری حاکمیت متقلب را قبول ندارد.» او توافق اشرف غنی و عبدالله را در پذیرش ارای بازشماری شده، تصمیمی درست می‌داند و می‌گوید: «اگر رای ‌ها دوباره ودر حضور ناظران بین المللی شمرده شود، هر دو نفر که رهبر سیاسی عده‌ای به شمار می‌روند باید نتیجه را قبول کنند. اگر قبول نکنند،کشور دچار ناآرامی می‌شود.» او هم تصور می‌کرده که اتفاقات انتخابات سال ۸۸ ایران، این بار در کشور او اتفاق بیفتد و می‌گوید: «من مطمئنم اگر پس از اعتراضات مردم، در ایران هم فرصت رای‌گیری دوباره با حضور ناظران بین المللی فراهم می‌شد، هم کاندیدای معترض و هم مردم، نتیجه نهایی را می‌پذیرفتند.» او حضور جان کری را به معنای دخالت نمی‌داند و می‌گوید: «حضور او به عنوان میانجی و صحبت با هر دو طرف یعنی دنیا صدای اعتراض مردم ما را شنیده است.»

اما همه کاربران افغانی از این اتفاق خوشحال نیستند، بعضی کاملا ناامید هستند و معتقدند حتی نیروهای بین المللی هم نمی‌توانند جلوی تقلب در افغانستان را بگیرند.  هما در صفحه فیس بوکش نوشته: «چقدر شرم اور است وقتی نتیجه بازهم به نفع اشرف غنی اعلان شود. با کدام روسیاهی عکس‌های عبدالله را پائین می آورید.»  او به ایران وایر می‌گوید: «این‌بار از عبدالله ضمانت گرفته شده که نتیجه انتخابات را بپذیرد. آن‌ها هرچه بگویند او مجبور است تن بدهد.» هما که در دانشگاه کابل فلسفه می‌خواند، معتقد است که حکومت افغانستان فقط به دلیل این که جلوی آشوب را بگیرد، به شمارش و تفتیش همه آرا تن داده است. آن ها از عبدالله قول گرفته‌اند که  در مقابل نتیجه سکوت کند . او می‌گوید: «این‌بار با خیال راحت تقلب می‌کنند، چون مطمئن هسند که دیگر اعتراضی در بین نیست.» او به انتخابات سال ۸۸ ایران هم اشاره می‌کند و می‌گوید: «حالا خیلی مانده که ما طعم دموکراسی را بچشیم.»

نقیب یکی دیگر از کار برانی است که اصلا خشنود نیست. او به ایران وایر می‌گوید: «کرزی و غنی به این راحتی قبول نمی‌کنند که بازی را ببازند. آن‌ها حتی می‌توانند با جان کری هم وارد معامله شوند.» او چند سالی در مشهد زندگی کرده و دوستان ایرانی زیادی دارد. دوستانی که در چند روز اخیر بارها برایش پیام گذاشته‌اند و در صفحه فیس بوکشان عکس عبدالله عبدالله را منتشر  کرده‌اند. می‌گوید: « بعد از خبر تفاهم دو کاندیدا خیلی از دوستان ایرانی‌ام به من تبریک گفتند و برایم نوشتند که کاش در انتخابات ۸۸ هم چنین چیزی اتفاق می‌افتاد اما من مثل آن‌ها خوش بین نیستم و می‌دانم فرقی بین ایران و افغانستان نیست. ایران و افغانستان هیچکدام سالهاست که طعم دموکراسی را نچشیده‌اند.» او معتقد است که کرزی از اتفاقات پس از حوادث ۸۸ ایر ان عبرت گرفته و با این کار می‌خواهد جلوی قیام مردم را بگیرد و افکار عمومی  دنیا را با خود همراه کند، کاری که حکومت ایران نکرد.  او آرزو می‌کند که این بار عبدالله برنده باشد اما می‌گوید: « ته دلم روشن نیست یا به قول ما افغانی ها مقصد به ارگ نمی‌رسد.»

این ها حرف‌های مردم افغانستان بود. شما چطور فکر می کنید؛ چرا تابستان ۸۸ ایران در افغانستان تکرار نشد؟ نظرتان را با ما در میان بگذارید.

ثبت نظر

استان گلستان

بخشش بزرگان/9 تن پای چوبه دار جان گرفتند

۲۳ تیر ۱۳۹۳
خواندن در ۲ دقیقه
بخشش بزرگان/9 تن پای چوبه دار جان گرفتند