close button
آیا می‌خواهید به نسخه سبک ایران‌وایر بروید؟
به نظر می‌رسد برای بارگذاری محتوای این صفحه مشکل دارید. برای رفع آن به نسخه سبک ایران‌وایر بروید.
جامعه مدنی

بازخوانی حادثه شهربازی تهران؛ هیچ کس مقصر نبود؟

۲۰ خرداد ۱۳۹۳
مرجان نمازی
خواندن در ۴ دقیقه
بازخوانی حادثه شهربازی تهران؛ هیچ کس مقصر نبود؟
بازخوانی حادثه شهربازی تهران؛ هیچ کس مقصر نبود؟

20 اردبیشهت ماه امسال سقوط ترن هوایی شهر بازی بزرگ پایتخت از ارتفاع هشت متری سه دختر 23 ، 25 و 28 ساله را تا دم مرگ پیش برد اما شهربازی ارم تهران در اتوبان تهران کرج هنوز به فعالیت خود ادامه می دهد و دستگاه های دیگر این شهربازی به جز «موش دیوانه»، همچنان کودکان، نوجونان و جوانان را بالا و پایین می برند.

بلافاصله پس از این حادثه ، عباس جعفری دولت آبادی دستور رسیدگی به این موضوع را صادر کرد اما تاکنون تنها کسی که به دادگاه احضار شده، پیمانکار سازنده این دستگاه است. این در حالی است که اعضای شورای شهر تهران خواستار برخورد شدید تر قوه قضائیه با این حادثه و پلمپ پارک ارم شده اند. پارکی که به گفته مدیر موسسه استاندار تهران پیش تر هم به دلیل غیر استاندار بودن وسایل پلمپ شده بود اما بعد از رفع نقص مجددا مجوز بازگشایی می گیرد.

یکی از متصدیان دستگاه های شهربازی ارم به ایران وایر می گوید: «شهربازی از روز بعد باز بوده است. برای چی بسته شود.به هر حال حادثه ای هست که خبر هم نمی کند. الان بخواهند پلمپ کنند می دانید چند نفر بیکار می شوند. ای

ن همه آدم با زن و بچه شان می آیند اینجا، خب یک دستگاه مشکل داشت ، درستش کردند.»

او در پاسخ به این سوال که آیا حادثه مذکور در میزان استقبال مردم از شهربازی تاثیر داشته است می گوید : «من که سرشماری نمی کنم. ولی با چشم بخوام بگم بله کم تر می آیند مردم. اما خب نه آنقدر که بشود گفت کم شده اند. مردم که بی عقل نیستند. یک دستگاه خراب بوده که دلیل نمی شود همه چیز را تعطیل کنند و نیایند دنبال تفریح بچه هایشان. »

با این حال یکی دیگر از متصدیان لونای 2 ، جایی که حادثه در آنجا رخ داده است می گوید میزان حضور مردم در این بخش از شهربازی در دو هفته اخیر افت محسوسی داشته است. موضوع قابل تامل این است که ایرج جهانگیری مدیرعامل شهربازی ارم تاکنون نه تنها مسئولیت این حادثه را نپذیرفته بلکه حتی از شهروندان به دلیل غیر استاندارد بودن «موش دیوانه» عذرخواهی هم نکرده است. او رسانه های داخلی را متهم به انعکاس نادرست حادثه کرده و از آن ها گلایه کرده چرا به جای پرداختن صرف به سقوط آزاد دختران جوان، خبر افتتاح «فاضلاب باغ وحش پارک ارم» را منعکس نکرده اند.

با گذشت زمان از حادثه، تناقض ها در کلام مسئولان شورای شهر قابل مشاهده شد. برای نمونه در حالی که در روزهای نخست معصومه آباد، رییس کمیته ایمنی و مدیریت بحران شورای شهر با تاکید بر فرسوده بودن «تجهیزات شهربازي ارم» از احتمال درخواست شورای شهر برای متوقف شدن فعالیت های آن سخن گفته بود، روز جمعه 26 خرداد به گونه ای دیگر سخن گفت: «شهر بازی‌ای با آن همه ظرفیت را نمی‌توان تعطیل کرد، چرا که قسمت‌های دیگر آن مشکلی ندارد.»

شهرداری تهران نیز به طور کامل در این ارتباط سکوت مطلق کرده و به نظر نمی آید قرار باشد همچون حادثه آتش سوزی مرگبار خیابان جمهوری در زمستان 92 و تصادف خونبار در بزرگراه آزادگان اظهار نظری در مورد حادثه بکند. حادثه اول باعث زنده سوختن دو تن از کارگران یک دوزندگی شد و در حادثه دوم نیز واژگون شدن یک دستگاه اتوبوس شهری باعث کشته شدن 8 شهروند شد. مجتبی عبداللهی معاون خدمات شهرداری تهران سوخته شدن دو شهروند در حادثه جمهوری را «خواست و مشیت الهی» توصیف کرد و این ماه هم جعفر تشکری هاشمی معاون ترافیک شهردار نقص شیشه‌های اتوبوس شرکت واحد را دلیل مرگ شهروندان عنوان کرد.

سه شنبه 30 اردبیهشت سازمان استاندار بدون آنکه اتهامی را متوجه مدیریت شهربازی ارم کند، شرکت های طراح؛ سازنده و همچنین شرکت بازرسی کننده ترن هوایی پارک ارم را به عنوان «مقصران حادثه» اعلام کرد.

حدود چهل سال از فعالیت شهربازی پارک ارم می گذرد ، 37 سال آن بدون استاندار سازی سپری شده است و آنچنان که مقامات شورای شهر می گویند تنها 3 سال است که توجه مسئولان شهربازی به استاندارسازی دستگاه ها جلب شده است.

احتمال استعفای مدیرعامل شهربازی نیز با اظهار نظیر تازه رئیس کمیسیون سلامت و خدمات شهری این شورا به نظر منتفی می آید. وی خاطرنشان کرده که متولیان پارک هیچ تقصیری را نداشته‌اند و تمام دستگاه‌ استاندارهای لازم را داشته‌اند.

طبق آمار ، از تابستان 3 سال پیش تاکنون دست کم 9 نفر از جمله 3 کودک و یک نوجوان در حوادث مرگبار شهربازی های کشور در شهرهایی همچون شیراز، قم، ایلام، تبریز، ورامین، اهواز، اردبیل و خانگ گناباد کشته شده اند. در هیچ یک از این موارد مسئولان شهری یا دست کم مدیران شهربازی ها حاضر به استعفا یا عذرخواهی نشده اند.

یک کارشناس مسائل شهری می گوید: «یکی از مسائلی که در این حوادث دلخراش باید بررسی شود، ساز و کار واگذار کردن دستگاه ها به بخش خصوصی است. در واقع یکی از وظایف و مسئولیت های اصلی مدیرعامل شهربازی این است که واگذاری دستگاه ها به بخش خصوصی را به طور کاملا مسئولانه و با نظارت و شفافیت کامل انجام دهد. اما عموما خصوصی سازی در این حوزه ها بر مبنای دستیابی به سود بیشتر انجام می شود و مدیرعامل شهربازی جان شهروندان را الویت اول خود قرار نداده. سوال این است که همین بی تدبیری نهاد واگذار کننده دستگاه به بخش های خصوصی غیرمسئول، خود برای اینکه یک مدیر استعفا بدهد کافی نیست؟»

ثبت نظر

استان آذربایجان شرقی

بازداشت شماری از فعالان مدنی و محیط زیست در تبریز و ارومیه

۲۰ خرداد ۱۳۹۳
شهرام رفیع زاده
خواندن در ۲ دقیقه
بازداشت شماری از فعالان مدنی و محیط زیست در تبریز و ارومیه