close button
آیا می‌خواهید به نسخه سبک ایران‌وایر بروید؟
به نظر می‌رسد برای بارگذاری محتوای این صفحه مشکل دارید. برای رفع آن به نسخه سبک ایران‌وایر بروید.
سیاست

روزنامه آسمان قربانی تازه قانون قصاص

۱ اسفند ۱۳۹۲
رضا حقیقت‌نژاد
خواندن در ۳ دقیقه
روزنامه آسمان قربانی تازه قانون قصاص

ماجرا زودتر از آن چه پیش‎بینی می‎شد، رخ داد؛ روزنامه آسمان توقیف شد. دلیل برخورد قضایی با روزنامه آسمان، «انتشار مطالب خلاف موازین اسلامی و توهین به مقدسات اسلامی» اعلام شده است.

روزنامه آسمان روز سه شنبه در گزارشی، حرف‌های «هرمیداس باوند»، فعال ملی‌گرا را بازتاب داد که حکم قصاص را «غیرانسانی» خوانده بود. انتشار این مطلب بهانه لازم را در اختیار تندروها قرار داد و دیروز موجی از انتقاد از این روزنامه نوپا و درخواست برای توقیف آن در رسانه‌های اصول‎گرا منتشر شد.  

قوه قضاییه امروز به این درخواست‎ها پاسخ مثبت داد و خبر توقیف روزنامه آسمان به سرعت در صدر خبرها قرار گرفت.

حامی اصلی روزنامه، «غلامحسین کرباسچی» است. این روزنامه که به سردبیری «محمد قوچانی» منتشر می‌شد، خود را به عنوان اولین روزنامه دوره اعتدال معرفی کرده بود.

انتظار می‌رفت روزنامه آسمان مهم‌ترین رسانه حامی دولت روحانی باشد. آن‎ها پیش از این تلاش کرده بودند که با انتشار مجدد روزنامه «هم‎میهن»، چنین نقشی را ایفا کنند اما با وجود همراهی وزارت ارشاد با انتشار این روزنامه، قوه قضاییه مخالفت کرد و انتشار آن منتفی شد.

پس از این رویداد با چراغ سبز وزارت ارشاد، «هفته نامه آسمان» تبدیل به روزنامه آسمان شد؛ رویدادی که پایانی تلخ داشت. واکنش سریع به مطلب روزنامه آسمان به خوبی نشان می‌دهد که قوه قضاییه ایران قصد هیچ گونه تغییری در رویکرد خویش ندارد.

«صادق لاریجانی»، رییس قوه قضاییه ایران اندکی پس از پیروزی حسن روحانی در انتخابات، اصلاح طلبان را به افعی‌هایی تشبیه کرده بود که فکر کرده‌اند هوا گرم شده و قصد جنبیدن دوباره دارند.

او تاکید کرده بود که اجازه چنین کاری را نخواهد داد. توقیف آسمان، نمادی از این نگرش و اراده لایه‌های تندروی حکومتی در قبال اصلاح طلبان ایرانی است.

توقیف آسمان در حالی انجام شد که امروز مدیرمسوول این روزنامه با انتشار اطلاعیه‌ای، علاوه بر عذرخواهی، توضیح داد: «این اشتباه به دلیل آشفتگی شروع کار و ضعف امکانات فنی رخ داده و بدیهی است که دیدگاه آسمان نبوده است. فرض بر این بوده که گوینده سخن تنها در پی بیان عنوان اعلامیه جبهه ملی بوده و با همین حساسیت، متن اصلاح شد که متأسفانه سهوا اعمال نشد.»

با این وجود، عذرخواهی فایده نداشت و مقامات قضایی حتی منتظر تشکیل جلسه هیات نظارت بر مطبوعات ایران که هفتگی برگزار می‌شود، نمانده و این روزنامه را توقیف کردند. مشابه چنین برخوردی پیش از این نیز با روزنامه اصلاح طلب «بهار» انجام شده بود.

انتقاد از حکم قصاص پیش از این هم قربانی گرفته است؛ اوایل شهریور 87، روزنامه «نشاط» مقاله‌ای به قلم «حسین باقرزاده» درباره قصاص منتشر کرد که به واکنش سریع مقامات قضایی منجر شد. علاوه بر این مطلب، «عمادالدین باقی»، پدر همسر محمد قوچانی هم مطلبی درباره قصاص نوشت. انتشار این مطالب، توقیف نشاط و بازداشت باقی و «شمس‌الواعظین» (سردبیر نشاط) را به همراه داشت. ماجرا به ویژه پس از اشاره تلویحی آیت‌الله خامنه‌ای به انتشار این گونه مطالب، اوج گرفت. برخی رسانه‌های تندرو درخواست اعدام انقلابی نویسندگانی چون باقرزاده را مطرح کردند. برای اجرای این ماموریت، جایزه هم تعیین شد.

در سطح سیاسی هم چنین موضوعی، سابقه‌ دار است. 25 خرداد 1360 جبهه ملی ایران با انتشار یک اطلاعیه از مردم خواست که علیه لایحه قصاص راهپیمایی کنند. در واکنش به این فراخوان عمومی، آیت‌الله خمینی در سخنرانی تندی گفت: «من دو تا اعلامیه از جبهه ملی که دعوت به راهپیمایى کرده است، دیدم. در یکى از این دو اعلامیه، جزو انگیزه‏اى که براى راهپیمایى قرار داده‏اند، لایحه "قصاص" است. یعنى مردم ایران را دعوت کردند که مقابل لایحه قصاص بایستند. در اعلامیه دیگرى که منتشر کرده بودند، تعبیر این بود که لایحه، "غیر انسانى"! ملت مسلمان را دعوت مى‏کنند که در مقابل لایحه قصاص راهپیمایى کنند، یعنى چه؟ یعنى در مقابل نص قرآن کریم راهپیمایى کنند؟ شما را دعوت به قیام و استقامت و راهپیمایى مى‏کنند در مقابل قرآن کریم؟ نص قرآن کریم؟»

آیت‌الله خمینی هم‌چنین اعضای جبهه ملی را مرتد اعلام کرد؛ اتهامی که کماکان بر پیشانی این طیف چسبیده و به حذف آن‌ها از ساختار سیاسی منجر شده است.

ثبت نظر

ماهرخ بانو
۱ اسفند ۱۳۹۲

جریان ما و سیستم جریان خوف و رجا شده. یه روز میگن باز کنین هنوز دلخوشیا ته نشین نشده می گن ببندین . یه روز میگن همه برگردن ایران به دو روز نکشیده یه عده رو می گیرن می ندازن تو اوین

hbzadeh
۲ اسفند ۱۳۹۲

البته در نوشته من در روزنامه نشاط هیچ ذکری از قصاص، اسلام، مذهب و احکام شرع و مانند آن‌ها نرفته بود. تنها از اعدام به عنوان نمونه‌ای از خشونت دولتی نام برده شده بود و این که چرا باید این نوع مجازات از نظام حقوقی ایران حذف شود. این غوغاگران بودند که نفی اعدام را به معنای نفی قصاص گرفتند و موضوع را بهانه‌ای برای تعطیل ی نشاط و سایر قضایا.
حسین باقر زاده
... بیشتر

بلاگ

انسل آدامز پیانیستی که عکاس شد

۱ اسفند ۱۳۹۲
آمد و رفت
خواندن در ۱ دقیقه
انسل آدامز پیانیستی که عکاس شد