close button
آیا می‌خواهید به نسخه سبک ایران‌وایر بروید؟
به نظر می‌رسد برای بارگذاری محتوای این صفحه مشکل دارید. برای رفع آن به نسخه سبک ایران‌وایر بروید.
جامعه مدنی

جرم: حفاظت از محیط زیست

۳ اسفند ۱۳۹۲
شیما شهرابی
خواندن در ۵ دقیقه
جرم: حفاظت از محیط زیست
جرم: حفاظت از محیط زیست

عصر روز جمعه، هشت شکارچی غیرمجاز با ضربه‌های کارد و تبر، دو محیط‌ ‌­بان استان گلستان را به شدت مجروح کردند.

جرم: حفاظت از محیط زیست

به گزارش «سبز پرس»، فرمان محیط‌ بانان برای توقف این گروه و کنترل مجوزهای لازم برای شکار، منجر به هجوم افراد این گروه با کارد و تبر به سوی محیط‌ بانان شد.

در این درگیری، «مهدی موجنی پور» از ناحیه پیشانی و بازوی راست مورد اصابت چاقو و تبر قرار گرفت و «محمد تمسکنی» نیز علاوه بر پارگی ریه بر اثر اصابت ضربات کارد، از ناحیه صورت، بازو و هر دو کتف مجروح شد. شکارچیان متواری شدند و دو محیط بان تحت عمل جراحی قرار گرفتند.

«معصومه ابتکار»، معاون رییس جمهور و رییس سازمان محیط زیست کشور در صفحه­ فیس‌بوک خود درباره وضعیت این دو محیط­ بان چنین نوشت: «امروز صبح طی تماسی با استان گلستان، توانستم با آقای مهدی موجنی پور، یکی از محیط بانان مجروح صحبت و احوال‌پرسی کنم. او با وجود آن که حدود 4 ساعت تحت عمل جراحی بوده، قوی و محکم صحبت کرد. البته همکارش، آقای محمدعلی تمسکنی در اتاق آی سی یو بود و امکان صحبت فراهم نشد. ولی با پزشک جراحی این دو، آقای دکتر آرین نیا که صحبت کردم، گفتند با وجود اصابت ضربات تبر به دنده‌ها و ریه، خدا را شکر حال هر دو رو به بهبود است.»

معصومه ابتکار در بخش دیگری از پست خود در فیس‌بوک، به خوش شانسی این دو محیط ­بان اشاره می­کند و می­گوید: «شانسی که آورده‌اند، همین حضور هم‌زمان آقای دکتر آرین نیا به عنوان متخصص این نوع جراحات در گلستان و سرعت عمل ایشان و همکارانشان بوده که جای تشکر بسیار دارد.»

  خبرهایی از این دست در حوزه­های حفاظت از محیط زیست فراوان است. درگیری­هایی که در خیلی از مواقع به مرگ یکی از طرفین منجر می­شود. البته در هر دو صورت، ضرر اصلی متوجه محیط ­بانان است که توسط شکارچیان غیرمجاز، مجروح و کشته می­شوند و یا اگر دست به اسلحه ببرند و از خود دفاع کنند، درگیر طی کردن مراحل قانونی و قضایی خواهند شد.

همین دلایل سبب شده معصومه ابتکار در پست فیس‌بوک خود، این دو محیط ­بان مجروح را که به موقع تحت عمل جراحی قرار گرفته­اند، «خوش­شانس» بنامد.

زیر تیغ

 ماه گذشته در حالی خبر کشته­ شدن یک شکارچی غیرمجاز در درگیری با محیط­ بانان پارک ملی «تندوره» منتشر شد که دو هفته پیش از آن، خبر قطعی شدن حکم قصاص محیط­ بان «دنا» روی خروجی خبرگزاری­ها قرار گرفته بود.

 روز 24 تیر ماه سال 89 ،  500 متر مانده به قله «قدویس» در چهار هزار و 400 متری دنا، چهار شکارچی با لاشه «کل» در سرازیری افتاده بودند. با شنیدن صدای گلوله برنو، محیط ‌بانان به دنبال شکارچیان در جست‌وجو بودند. در سراشیبی یک تپه، شکارچی‌ها بعد از ایست ماموران، به سمت آن‌ها حمله می‌کنند.

 درگیری آغاز و تیر هوایی شلیک می‌شود. «غلامحسین خالدی» با دو شکارچی که به روی او چاقو کشیده بودند، درگیر می‌شود. دو شکارچی دیگر با تفنگ برنو، این حادثه را نظاره می‌کنند.

او به همراه همکارانش با شکارچیان گلاویز شده و در‌گیر و‌ دار این جدال، 12 گلوله از پنج اسلحه کلاشینکف شلیک می‌شود و ناگهان «محمد پایه‌گذار» با چاقویی از غلاف درآمده در دستش، نقش بر زمین می‌شود. حالا حکم قصاص غلامحسین خالدی تایید شده است.

این اولین بار نیست که مجازات قصاص  برای محیط­ بانانی که با شکارچیان غیرمجاز برخورد می­کنند، در نظر گرفته می­شود؛ «اسعد تقی­زاده» هم یکی دیگر از محیط بانان دنا است که حکم قصاص دارد.

مرداد ماه سال 86، او به اتفاق دو همکارش در گشت، با پنج نفر از شکارچیان روبه‌رو شدند. شکارچیان به سمت آن‌ها تیراندازی کردند و تقی زاده آتش آن‌ها را با گلوله‌ای پاسخ داد. این گلوله، یکی از شکارچیان را از ناحیه شکم مجروح کرد که بر اثر این جراحت، جان باخت. حکم اعدام اقی زاده در مهر ماه سال 90 تایید شد.

چرا قضات رای به اعدام محیط­ بانان می­دهند؛ کسانی  که در جریان حفاظت از محیط زیست، دست به سلاحی می­برند که مجوز حمل و استفاده­ آن را دارند.

« فیض‌الله افشار»، وکیل غلامحسین خالدی درباره تصمیم قضات در این مورد به روزنامه «شرق» گفته است:« قضات می­گویند محیط‌ بان‌ها ضابط دادگستری نیستند و چون ضابط نیستند، نمی‌توانند از اسلحه استفاده کنند. آن‌ها حکم محیط ‌زیست را قبول ندارند در حالی که "قانون گارد حفاظت محیط‌زیست" می‌گوید ماموران و محیط ‌بانان، ضابط قضایی محسوب می‌شوند و به همین دلیل، مجوز حمل سلاح دارند.»

مسوولان چه می­گویند؟

 غلامحسین اژه­ای، سخن‌گوی قوه قضاییه: «باید این گونه پرونده‌ها به صورت موردی رسیدگی شوند و اگر این محیط بان طبق ضوابط، از سلاح استفاده کرده باشد، حکم قصاص نمی‌گیرد.»

معصومه ابتکار، رییس سازمان محیط زیست: «هرچند دیوان عالی کشور حکم اعدام محیط بان دنایی را تایید کرده اما انشاءالله اجرا نخواهد شد. امیدواریم بتوانیم از خانواده مقتول رضایت بگیریم. سازمان محیط زیست در تلاش است مشکل تمام محیط بانان را حل کند.»

مهرداد لاهوتی، عضو هیات رییسه فراکسیون مجلس: «وقتی یک محیط ‌بان، اسلحه در اختیار دارد و این سلاح برای انجام وظایفش در اختیار او قرار گرفته، نمی‌توان به‌خاطر استفاده از آن سلاح، وی را مواخذه کرد. حوادث اخیری که برای چند محیط‌ بان کشور اتفاق افتاده، خبر از خلاءهای قانونی برای حمایت از این قشر می‌دهد. اگر قوانین حمایتی وجود داشتند، قاضی با دست باز به پرونده آن‌ها رسیدگی می‌کرد و سرانجام حکم آن‌ها اعدام نمی‌شد.»

محیط‌­ بان کیست؟

انجام اقدامات بازدارنده و مقابله با اخلال‌گران و مجرمان در زمینه شکار، صید، تخریب محیط زیست و عاملان آلودگی زیست محیطی، دستگیری متهمان و تشکیل پرونده و معرفی به مقامات قضایی، جلوگیری از فعالیت کارگاه‌های تاکسیدرمی و مراکز فروش غیرقانونی حیوانات تاکسیدرمی شده و نیز مراکز غیرمجاز تکثیر و پرورش حیات وحش، از وظایف محیط بانان به شمار می‌رود.

 بسیاری از محیط­ بانان از روی علاقه‌ای که به جنگل‌ها و حیات وحش دارند، به این شغل روی آورده‌اند. آن‎ها به دور از کاشانه و خانواده خود، در شرایطی طاقت فرسا و با امکانات و تجهیزات بسیار ناچیز، زندگی و کار می‌کنند.

سرانه زمینی که محیط بانان کشور ما  از آن پاسداری می‌کنند، چهار تا پنج برابر میانگین جهانی است. تلخ‌تراین­که اسلحه­ سازمانی آن‎ها، تفنگ‎های میان‎برد است و در برابر تفنگ‎های دوربرد، دوربین‎دار و اسلحه‌های نظامی مدرن که شکارچیان، قاچاق‌چیان و دیگر کسانی که به آن‎ها تیراندازی می‌کنند، در دست دارند، در حکم یک اسباب بازی است. این در حالی است که نبود حمایت قانونی سبب می­شود  از همان اسلحه هم دربرابر متجاوزان به طبیعت به ندرت استفاده کنند.

ثبت نظر

استان کرمان

معدن چشمه پودنه تعطیل و سه نفر از مسولان آن بازداشت شدند

۳ اسفند ۱۳۹۲
شهرام رفیع زاده
خواندن در ۲ دقیقه