close button
آیا می‌خواهید به نسخه سبک ایران‌وایر بروید؟
به نظر می‌رسد برای بارگذاری محتوای این صفحه مشکل دارید. برای رفع آن به نسخه سبک ایران‌وایر بروید.
بلاگ

نوجوانی که نخواست خشخاش ها را نیش زنی کند در تنورخانه سوزانده شد

۲۹ تیر ۱۳۹۵
ماهرخ غلامحسین‌پور
خواندن در ۵ دقیقه
نوجوانی که نخواست خشخاش ها را نیش زنی کند در تنورخانه سوزانده شد
نوجوانی که نخواست خشخاش ها را نیش زنی کند در تنورخانه سوزانده شد

افغانستان هر روز قصه تازه ای برای دل سوزاندن دارد.

نوجوان 16 ساله افغان که مدت دو سال به عنوان کارگر «نیش کشی» تریاک از او در مزرعه کشت خشخاش خانواده همسرش بهره کشی می شد، وقتی در ماه چهارم بارداری به علت ویار و عوارض بارداری، در مقابل این درخواست مقاومت کرد، در داخل فضایی به نام تنورخانه، به آتش کشیده شد و جانش را از دست داد.

زهرا در حالی که چهار ماهه باردار بود، وقتی در مقابل درخواست خانواده همسرش برای جمع آوری تریاک در مزرعه خشخاش مقاومت کرد، تا سرحد مرگ کتک خورد.

زهرا گفته بود به بوی خشخاش حساسیت دارد، او چهارماهه باردار بود. شاید به علت عوارض و ویار ماه های نخست بارداری مقاومت کرده بود.

نوجوانی که نخواست خشخاش ها را نیش زنی کند در تنورخانه سوزانده شد

  زهرا چیزی قریب به دو سال لابلای بوته های خشخاش می چرخید و با نشتری شبیه به سوزن، خشخاش را سوراخ می کرد تا    شیره و عصاره خارج شده از خشخاش، آماده تریاک کشی شود. به این کار زهرا در مزارع افغانستان اصطلاحا «نیش کشی » یا  «نیش زنی» می گویند.

 آنها وقتی مقاومتش را دیدند ضرب و شتمش کرده و بیهوش و نالان رهایش می کنندخودشان برای انجام کار روزانه به مزرعه می  روند، وقتی برمی گردند زهرا هنوز بیهوش بوده ، به ظن اینکه دیگر زنده نیست بلندنش می کنند و داخل تنورخانه می اندازند.

 مشخص نیست زهرا چطور و به واسطه چه کسی به بیمارستان منتقل شده اما وقتی او را به بیمارستانی در کابل می رسانند هنوز  نیمه نفسی داشته، دو ساعت بعد همراه با جنین چهارماهه درون زهدانش، در بیمارستانی در کابل چشم هایش را برای همیشه می  بندد.

 «عبدالخالق ساغری» می گوید پیش از این هم این دختر بارها توسط خانواده شوهرش مورد ضرب و شتم و لت وکوب قرار  گرفته و حتی یک بار با چاقو ، ناکارش کرده بودند.

در افغانستان بسیاری وقت ها این خانواده نیست که تصمیم می گیرد، دختری که خوش بر و روتر یا امروزی تر است، میل به درس خواندن و هوش و ذکاوت بیشتری دارد یا می تواند مایه بی آبرویی و سرافکندگی باشد، تحت فشار زورمندان طایفه و با تکیه بر عرف و سنت های منطقه ، به سرعت و تقریبا در اغلب موارد، بر خلاف میل و اراده شخصی ، برای کارگری و بیگاری به خانه شوهر فرستاده می شود.

آنها نمی توانند در مقابل این تصمیمات مقاومت کنند چون ممکن است جانشان را در جریان این مقاومت از دست بدهند. به همین دلیل هم به سرنوشت نوشته شده توسط این جریان قوی تر تن می دهند تا جانشان را حفظ کنند.

«ویدا ساغری» فعال و کنشگر مدنی در افغانستان به ایران وایر می گوید: « زهرا تحت فشار جرگه قومی با همسرش ازدواج کرد. شوهرش آن روزها 18 ساله بود و زهرا در طول دو سال گذشته به مثابه یک کارگر رایگان در مزارع خشخاش برای نیش زنی تریاک که کار بسیار دشواری است به بیگاری گرفته شده بود.»

ویدا می گوید «چنین تصمیمات دردمندانه ای توسط جرگه های قومی و تحت فشار مجموعه ای از افراد مسلح وبزرگان طایفه گرفته می شود، تصمیماتی تحت تاثیر کشت کنندگان عمده تریاک و خانواده هایی که برای گذران زندگی به حمایت اندک و ناچیز آنها نیازمندند.»

کودکان افغان در این منطقه در سنین پایین برای کار در مزارع خشخاش با دستمزد بخور و نمیر مشغول به بیگاری می شون . دستمزدی که معمولا هیچ نصیبی برای شخص کودک ندارد و برای مخارج خانواده از آن استفاده می شود.

این کنشگر اجتماعی به ایران وایر می گوید که پوشش و خوراک و سلامت  زهرا در طول دو سال زندگی زناشویی مورد رسیدگی همسرش قرار نگرفته و هر حتی مورد حمله با چاقو و اصابت جسم سنگین به سر قرار گرفته است.

ویدا ساغری  در حمایت از زهرا و همه قربانیان خشونت خانگی، در پارک استقلال کابل، حوالی بیمارستان سوانح و سوختگی این شهر که زهرا آخرین نفس هایش را در آنجا کشیده و کالبدش در آنجا نگهداری می شود ، یک چادر راه اندازی کرده، چادری که خانواده زهرا و فعالان و گنشگران اجتماعی در آنجا تحصن کرده اند.

«محمد اعظم یوسفی» ، پدر زهرا پیش از این به بی بی سی گفته بود که بعد از به آتش کشیده شدن دخترش به تمام نهادهای دولتی تظلم کرده اما هیچ کس حاضر نشده حرفش را بشنود چون خانواده شوهر زهرا افراد متمول و زورمندی هستند.

«ویدا ساغری» به ایران وایر می گوید : « شوهر زهرا بیست ساله است. دو سال پیش ازدواج کردند وقتی این پسر 18 ساله بوده . زهرا هنگام ازدواج کلاس ششم و عضو تیم «سرکس» بوده،. حالا می گویند تا زمان روشن شدن نتیجه دادخواهی و شکایت خانواده زهرا، او به خاک سپرده نخواهد شد. »

زهرا دختر با استعداد افغان که عضو موفق تیم ملی سرکش تعلیمی اطفال، یا حرکات اکروباتیک  بوده  و شاید می توانسته بعدها در حد بین المللی مطرح باشد ، کارگر مزارع خشخاش می شود و جانش را بر سر خشونت از دست می دهد.

این روزها جنایت آسان است یک نفر بیمار روانی به سادگی سوار کامیونش می شود و جان صد نفر را می گیرد، دیگری «راسکولنیکف» دنیای مدرن و امروزی می شود، شیک و مجلسی تبر برمی دارد و به جان یک عده بی گناه نشسته در مترو می افتد و قلع و قمعشان می کند.

یک نفر را توی قفس می سوزانند، کودکان را برای قتل های وحشیانه آموزش می دهند، مردی که جگر یک مرده را به دندان می کشد، سربازی که با قمه در ملاعام روی یک پل سر بریده می شود و باز هم فردا روز تازه ای است..... 

ثبت نظر

بلاگ

مشکل تقسیم ملك موروثى

۲۹ تیر ۱۳۹۵
سوال و جواب حقوقی
خواندن در ۱ دقیقه
مشکل تقسیم ملك موروثى