close button
آیا می‌خواهید به نسخه سبک ایران‌وایر بروید؟
به نظر می‌رسد برای بارگذاری محتوای این صفحه مشکل دارید. برای رفع آن به نسخه سبک ایران‌وایر بروید.
بلاگ

زندگی دگرباش جنسی از نگاه دوربین یک هم‎جنس‎گرا

۱۹ مهر ۱۳۹۴
رنگین‌کمانی
خواندن در ۵ دقیقه
زندگی دگرباش جنسی از نگاه دوربین یک هم‎جنس‎گرا
زندگی دگرباش جنسی از نگاه دوربین یک هم‎جنس‎گرا
زندگی دگرباش جنسی از نگاه دوربین یک هم‎جنس‎گرا
زندگی دگرباش جنسی از نگاه دوربین یک هم‎جنس‎گرا
زندگی دگرباش جنسی از نگاه دوربین یک هم‎جنس‎گرا

 

«سینا کیانی» ۳۰ سال دارد و حالا نزدیک به یک سال است که ساکن ترکیه شده و دوران پناه‌جویی را می‌گذراند.  تخصص‌ او در کار رسانه، فیلم‌برداری و تدوین است و البته مثل هر فرد دیگری که در حوزه سینما فعالیت می کند، دستی هم درعکاسی، موسیقی و صدا داشته و دارد.

او  در طول شش ماه اخیر مشغول ساخت مستندی از زندگی دگرباشان جنسی بوده است که از امروز بر روی شبکه یوتیوب قابل دسترسی است. سینا کیانی درباره اهداف، مراحل اجرا و حاصل کار خود در ساخت مستند «دگرباشان جنسی»‌  برای «ایران‌وایر» می‌نویسد:

من هم مثل خیلی دیگر از پناه‌جویان به دلیل گرایش جنسی‌ خود، ایران را ترک کردم. بعد از ورود به ترکیه، به موارد جالب بسیاری برخوردم که به دلیل ویژگی‌های اجتماعی و امکان‌ناپذیر بودن تولید محصولات  فرهنگی با این موضوعات در ایران،  قابلیت به تصویر کشیده شدن را داشت.  در طول ماه‌ها  روی چندین موضوع کار کردم ولی متأسفانه به دلایلی، از جمله شرایط سخت زندگی در ترکیه و نبود منابع مالی، موفق به ساخت آن ها نشدم.

یکی از موضوعاتی که مورد توجه‌ام قرار گرفت، مساله توالی رشد یک اقلیت جنسی بود؛ این که فردی که با گرایشی جز دگرجنس‎گرایی و هویت‌های جنسیتی القا شده بر اساس جنس خود به دنیا می‌آید، رشد می‌کند، به مرحله آشفتگی و آن چه که در علوم روان‏شناسی از آن به «سردرگمی جنسی» یاد می‌شود، می‌رسد و هویت خود را کشف می‌کند، چه از سر می‌گذراند؟ در طول نوجوانی و جوانی، ازدواج و میان‎سالی، پدر شدن یا مادر شدن و نهایتا در دوران پیری بر او چه می‌گذرد؟

برای پاسخ به این سوالات، به ویژه در فضای فارسی زبان، منابع چندانی به ویژه به صورت ویدیو در فضای رسانه‌ای نیافتم. همین‌ها در کنار تجربه زندگی خودم به عنوان یک مرد هم‎جنس‎گرا،  دلیلی شد برای ساخت این کار مستند کوتاه چهار قسمتی که در آن زندگی یک فرد عضو جامعه اقلیت جنسی در چهار بخش «نوجوانی و جوانی»، «روابط و دوستی‌ها»، «ازدواج و داشتن فرزند» و «میان‌سالی و سالمندی» مورد بررسی قرار می‌گیرد.

برای هر قسمت، منابعی را در نظر گرفتم و با افراد مختلفی مصاحبه کردم. قصدم مصاحبه با افراد مختلف از گرایشات مختلف جنسی و هویت‌های جنسیتی متنوع بود ولی در عمل، موفق به جلب مشارکت تمام این افراد نشدم. به ویژه دوجنس‎گرایان و ترنس‌‌سکشوال‌هایی که عمل‌های جراحی انجام داده بودند، حاضر به مصاحبه جلوی دوربین نشدند. دلیل این نبود تمایل  برای حضور جلوی دوربین یکی دیگر از افراد جامعه رنگین‌کمانی شاید مشکلات عدم آشکارسازی این دوستان بوده باشد. دوجنس‎گرایانی که در ترکیه مراحل پناه‌جویی خود را می‌گذرانند، معمولاً به دلیل پیش‌داوری‌های موجود، هم در جامعه دگرباشان جنسی و هم به دلیل نقص قوانین مربوط به پناهندگی دوجنس‎گرایان در سازمان ملل متحد، معمولاً آشکارسازی نمی‌کنند و اگر هم خود را دوجنس‎گرا هویت‌یابی کنند، حاضر نمی‌شوند جلوی دوربین از گرایش جنسی‌ و تجربه‌ خود به عنوان دوجنس گرا بگویند.ترنس‌سکشوال‌ها، به ویژه مردان ترنس هم علاوه بر دلایل بالا، عموماً تمایلی به صحبت کردن در مورد هویت جنسیتی القا شده پیش از آغاز مراحل تطبیق جنسیت ندارند.

حتی بعد از پایان مشکلات، ترس‌ها و موانع دیگر باعث شد تا در پایان فیلم‌برداری نیز تعدادی از دوستانی که در مراحل فیلم‌برداری مشارکت کرده بودند، بخواهند تصاویرشان پخش نشود. بدین ترتیب، آن چه که در این فیلم مستند می‌بینید، حاصل تلاشم برای نشان دادن زوایای مختلف زندگی افراد عضو اقلیت‌ جنسی در مصاحبه با فعالان این حوزه است. در ترکیب مصاحبه‌ها، از افراد دگرجنس گرا هم دعوت کردم تا دیدگاه خود را از بیرون نسبت به جامعه اقلیت‌های جنسی و جنسیتی بدانیم. 

در مجموع، «ساقی قهرمان» مدیر سازمان دگرباشان جنسی ایران - ایرکو، «مهدی رمضان زاده» فعال مدنی، «خاتون گران» طراح لباس سینمایی، «مارتا» ترنس‎جندر، «الهه» لزبین و «حلیل کاندوک» فعال حوزه «ال جی بی تی»(LGBT) در این مستند حضور دارند.

در {{ __192453_videocomponent__video component__ }}?list=PLQPfHs5zDdSPIqHD7j8jX4PPgGCSR79t-">قسمت {{ __192453_videocomponent__video component__ }}?list=PLQPfHs5zDdSPIqHD7j8jX4PPgGCSR79t-">اول، ضمن شرح رویارویی شخص غیردگرجنس گرا با مساله گرایش جنسی و کسب هویت جنسی منطبق با میل خویش، بر آشکار سازی موفق تأکید شده است. آشکارسازی هر فردی برای خودش و دیگران، گرانیگاهی است که نقش کلیدی در چه گونگی شکل‌گیری شخصیت افراد در زندگی دارد.

در {{ __192455_videocomponent__video component__ }}?list=PLQPfHs5zDdSPIqHD7j8jX4PPgGCSR79t-">قسمت {{ __192455_videocomponent__video component__ }}?list=PLQPfHs5zDdSPIqHD7j8jX4PPgGCSR79t-">دوم،  شرح چه‌گونگی شکل گیری روابط کوییرهای ایرانی در فضای اختناق ایران امروز محور مستند قرار گرفته است. ضمن صحه گذاردن بر مخاطرات حاکم  بر روابط آن ها با یک‎دیگردر فضای نامتعادل ایران، از عوامل بسیاری که سبب ساز عدم شکل گیری روابط مستحکم با فراوانی بالا می‌شود، سخن به میان می آید. در این مستند، از زبان فعالان، کنش گران و افراد کوییر، آن چه در ایران در حوزه روابط بین فردی در قالب روابط عاطفی، اجتماعی و جنسی با شریک زندگی خویش تجربه کرده اند، روایت می شود.

در بخش سوم، با مفروض قلمداد کردن امکان زندگی افراد کوییر ایرانی در قالب خانواده، رویکردهای مختلف مصاحبه شوندگان به خصوصیات یک خانواده غیردگرجنس گرا با توجه به الگوهای سنتی و مدرن خانواده مطرح می شود. روابط افراد غیردگرجنسگرا با والدین خویش، نقش و وظایف مورد انتظار از آن ها موضوع دیگری است که در این مستند بدان پرداخته ام.

در {{ __192457_videocomponent__video component__ }}?list=PLQPfHs5zDdSPIqHD7j8jX4PPgGCSR79t-">قسمت {{ __192457_videocomponent__video component__ }}?list=PLQPfHs5zDdSPIqHD7j8jX4PPgGCSR79t-">پایانی، ضمن بررسی مشکلات سالمندان غیردگرجنس گرا در کشورهای غربی و قوانین مربوط به ازدواج و فوت این افراد، چشم اندازی از این وضعیت برای افراد کوییر در آینده به تصویر کشیده شده  است.

امیدوارم با این مستند که ساخت آن با کمک «پروژه هم‎یاری مالی» سازمان « اقدام آشکار جهانی» میسر شد، به میزان آگاهی خانواده‌ها و کوییرهای ایرانی افزوده شده و پذیرش این افراد از سوی جامعه و خانوادها آسان‌تر شود.

هم چنین امید دارم در سال‌های آینده با ادامه تحصیل و ساخت مستندهایی در همین حوزه، بتوانم قدمی هر چند کوچک را در این جنبش برای آزادی و برابری انسان‌ها بردارم.

 

 

 

 

 

 

ثبت نظر

بلاگ

ایران سکولار؛ سال ۱۴۲۹/ چاقو خوردن دومین توریست اروپایی در اصفهان

۱۹ مهر ۱۳۹۴
عزت تائب
خواندن در ۱۵ دقیقه
  ایران سکولار؛ سال ۱۴۲۹/ چاقو خوردن دومین توریست اروپایی در اصفهان