close button
آیا می‌خواهید به نسخه سبک ایران‌وایر بروید؟
به نظر می‌رسد برای بارگذاری محتوای این صفحه مشکل دارید. برای رفع آن به نسخه سبک ایران‌وایر بروید.
بلاگ

ايدز به زبان ساده

۱۹ شهریور ۱۳۹۴
همایون خیری
خواندن در ۴ دقیقه
ايدز به زبان ساده

عامل ایجاد ايدز ويروسی‌ست به نام "ويروس نقص ايمنی انسانی" يا به زبان انگليسی Human Immunodeficiency Virus که بطور مختصر به آن می‌گويد اچ آی وی (HIV). نام ويروس معرفی خوبی برای کارکرد آن است

ايدز به زبان ساده
چون اين ويروس باعث می‌شود دستگاه ايمنی بدن انسان ضعیف شود و درست همين ضعیف شدن دستگاه ایمنی باعث می‌شود فرد آلوده به ویروس نتواند در مقابل بیماری‌های معمولی از بدن محافظت کند.

به ضعف دستگاه ايمنی بدن که از طريق آلودگی به ویروس ايجاد می‌شود می‌گويند "عارضه نقص ايمنی اکتسابی" يا Acquired Immunodeficiency Syndrome که مخفف آن می‌شود ايدز (AIDS). يعنی دستگاه ايمنی بدن نقص خودش را از يک جای دیگری کسب می‌کند يا بدست می‌آورد. آن جای ديگری همين آلودگی به ويروس اچ آی وی‌ست.

ويروس اچ آی وی می‌تواند از طریق ارتباط جنسی مستقيم يعنی بدون استفاده از کاندوم، يا از طریق انتقال خون آلوده به ويروس، یا از طریق استفاده از سرنگ آلوده به خون يک مبتلا به ويروس به بدن افراد سالم منتقل شود. بجز ارتباط مستقیم با خون، مخاط بدن هم می‌توانند ويروس را از فرد مبتلا به فرد سالم منتقل کنند.

مخاط در کجا وجود دارد؟

مخاط در جاهايی از بدن وجود دارد که تماس داخل و خارج بدن برقرار می‌شود. مثل دهان، مقعد، واژن، شکاف آلت جنسی مردان، و مری. بافت تمام اين ورودی‌های بدن مخاط است

ايدز به زبان ساده
Receptor. هر سلول انواعی از اين پذيرنده‌ها در سطح خود دارد. ويروس اچ آی وی با اتصال به یک نوع مشخص از اين پذيرنده‌ها می‌تواند قفل سطحی را باز کند و به درون سلول برود. عامل اتصال همان کلیدی‌ست که در ساختار شیميايی ويروس وجود دارد. اين عامل اتصال در بین همه انواع جانداران يکسان نيست ولی تحقیقات نشان داده که شباهت زيادی میان ساختار شيميايی ويروس اچ آی وی در انسان و گونه‌ای از ميمون‌ها وجود دارد. بنابراين می‌توان حدس زد که ويروس اچ آی وی می‌توانسته از ميمون به انسان سرایت کند.

چطور می‌توان آلودگی به ويروس را تشخيص داد؟

ويروس اچ آی وی بسيار شکننده است و در خارج بدن زنده نمی‌ماند، به این دليل ساده که برای بقای خودش به محيط زنده نياز دارد. یعنی بعنوان مثال

ايدز به زبان ساده
اگر يک قطره خون حاوی ويروس را در جایی بگذاريد خشک بشود ويروس‌هایی که در آن يک قطره خون وجود دارند از بين می‌روند. اما ويروس ممکن است به بدن يک فرد سالم منتقل شود اما سال‌ها در بدن او بطور غيرفعال باقی بماند. چنين فردی وقتی نمی‌داند در بدنش ويروس ايدز وجود دارد طبيعی‌ست که به دنبال درمان هم نمی‌رود. در اينصورت اگر با ديگران ارتباط جنسی داشته باشد يا خون او به ديگران منتقل شود عليرغم ظاهر سالم، ويروس را به افراد سالم منتقل می‌کند. درست به همين دليل است که توصيه می‌شود در ارتباط جنسی از کاندوم استفاده کنيد و از سرنگی که توسط ديگران استفاده شده استفاده نکنید.   

ويروس چطور تکثير می‌شود؟

می‌دانيد که صفات وراثتی از طريق مولکولی به نام دی ان ای (DNA) از والدين به فرزندان منتقل می‌شوند. انتقال صفات در همه جانداران و

ايدز به زبان ساده
RNA) وجود دارد. صفات يک ويروس از طريق تکثير آر ان ای به ويروس‌هایی که از آن توليد می‌شود به ارث می‌رسند. ولی وقتی ويروس اچ آی وی سلول‌های دستگاه ايمنی را آلوده می‌کنند اول مولکول وراثتی خودشان- يعنی آر ان ای- را به مولکول وراثتی سلول‌های ميزبان- یعنی دی ان ای- گره می‌زنند و بعد سلول ميزبان را وادار می‌کنند تا شروع به توليد مواد مورد نياز برای تکثير ويروس کنند. در واقع ويروس به خرج ميزبان تکثير می‌شود و با هر بار تکثير تعداد بيشتری سلول را آلوده و دستگاه ايمنی را ضعيف‌تر می‌کند.

 

**دیدگاه نویسنده الزاما بیانگر نظر ایران وایر نیست. ایران وایر در بخش وبلاگ ها، از انتشار همه دیدگاه ها استقبال می کند.

ثبت نظر

بلاگ

زنان تاثیرگذار ایرانی: عفت تجارتچی

۱۹ شهریور ۱۳۹۴
شما در ایران وایر
خواندن در ۵ دقیقه
زنان تاثیرگذار ایرانی: عفت تجارتچی