close button
آیا می‌خواهید به نسخه سبک ایران‌وایر بروید؟
به نظر می‌رسد برای بارگذاری محتوای این صفحه مشکل دارید. برای رفع آن به نسخه سبک ایران‌وایر بروید.
بلاگ

راز و رمز رژیم های لاغری بی سرانجام

۲۵ مرداد ۱۳۹۴
ماهرخ غلامحسین‌پور
خواندن در ۸ دقیقه
راز و رمز رژیم های لاغری بی سرانجام
راز و رمز رژیم های لاغری بی سرانجام

از: ماهرخ غلامحسین پور 

«از باورهای اشتباه دست برداریم، نسخه های کپی پیست شده ی بی اعتبار ده کیلو کاهش وزن در یک ماه را فراموش کنیم، توصیه های دم دستی عده­ ای غیر متخصص سودجو را گوش ندهیم و بدانیم تنها راه عبور از بن بست چاقی و اضافه وزن ، فهم درست کارکرد هورمون ها و تغییر روش زندگی اشتباه ماست»

سال های متمادی مشغول گرفتن انواع و اقسام رژیم های مختلفی برای کاهش هفت کیلو اضافه وزنی قدیمی و کهنه ام بودم. تمامی روش­های موجود اعم از بالن معده و انواع رژیم های آسان و دشوار، میان مدت و کوتاه مدت چهارده روزه شرقی و غربی و کانادایی و جنرال موتورز و آب و میوه و برنج و بستنی را تجربه کرده ام اما هیچ نتیجه ای نداشته و تنها اندکی بعد، اضافه وزنم دوباره برگشته است.

«نوید مروج»، متخصص علوم ورزشی و درمانی می گوید «تنها راه بی برگشتی که به من توضیه می کند، تغییر لایف استایل زندگی است» متن زیر گفت و گوی من و دکتر مروج در مورد مقوله چاقی موضعی و روش موثر کاهش وزن است.

به نظرتان راز قدیمی و مرموز بی ثمر بودن رژیم های لاغری چیست؟

بزرگترین معضل و اشتباه رایجی که در سطح جامعه در مورد کاهش وزن وجود دارد این باور زنان است که تصور می کنند با رژیم می توانند چربی سوزی موضعی انجام بدهند

نمی توانند ؟

خیر . بارها لابد این جمله را از اطرافیانتان شنیده اید که مثلا«من سینه و بالاتنه ی متناسبی دارم ولی باسنم بزرگ است» و یا مثلا «پاهای خوش ترکیب اما پشت بازوی پهنی دارم»یا مثلا «می خواهم باسنم برزیلی بشود ولی پاهایم دست نخورد »

علم این مسئله نه تایید و نه رد نمی کند ، بلکه یک لبخند رندانه در این مورد تحویلت می دهد و می گوید کارکرد ما باید یک کارکرد پیشگیرانه باشد

این نگاه پیشگیرانه به چه معناست؟

به این معنا که بدانیم چه داستان بیولوژیکی پشت ماجرای یک اندام وجود دارد که بخش های مختلفش از چربی انباشته شده ولی این چربی ها بالانس و متعادل نیست، ماجرای کسی که پاهای لاغر و خوش فرم ولی باسن نامتعادلی دارد چیست؟

یعنی با توجه به تحقیقات و دانسته های شما علم پاسخ مثبتی به لاغری موضعی نمی دهد؟

نه نمی دهد. ولی توصیه پیشگیرانه می کند. علم می گوید «شیوه زندگی» یا همان «لایف استایل» آدم ها تعیین کننده چاقی و لاغری آنهاست.

شما می خواهید بگویید در شکل و شمایل و ساختار چربی ها «شیوه زندگی » نقش اول را بازی می کند؟

بله . هم لایف استایل، هم ژنتیک و هم کارکرد هورمون ها و بدون در نظر گرفتن این سه مسئله هر نوع رژیم و تلاشی بی نتیجه خواهد بود.

چیزی در مورد رژیم های بی سرانجام یا اصطلاحا «یویو» نشنیده اید؟ بدون درک و دریافت درست و فهم دقیق این سه فاکتور اساسی در مورد خودتان، هرگز و هرگز به سرانجام نمی رسید. قید رژیم های فله ای «یک دستورالعمل برای انبوهی از اندام های متفاوت با ژنتیک متفاوت و لایف استایل متفاوت» را بزنید که عملا خودتان را خسته و روحتان را کلافه کرده اید.

ورزش چه؟

ببینید . قرار نیست کل عالم امکان ورزشکار باشند یا همه ی آدم ها صبح تا شب بروند و بدوند.

اگر می بینید انبوه اندام هایی که در خیابان از کنارت می گذرند شرایط متعادلی ندارد نتیجه بی توجهی به همین سه فاکتور اساسی است.

خانمها مداوما با این سوال روبرو هستند که چرا با وجود رژیم های لاغری مکرر و کم خوری، نتیجه مثبتی عایدمان نمی شود؟

دلیلش یک امر مشخص است. ما دنبال دستیابی به یک هدف غیرممکن کوتاه مدتیم. مسئله شیوه زندگی مان را بررسی نمی کنیم تا در صورت لزوم تغییرش بدهیم. دریغ از یک تست هرمونی که ترشح هرمون های بدنمان را ارزیابی کند و نسبت به ویژگی های ژنتیکی مان بی تفاوتیم. تن به یک سری رژیم های کپی پیست شده ی انبوه می دهیم که عملا ممکن است برای شیوه زندگی و اندام ما هیچ گونه کارکردی به جز خستگی و بی انگیزگی نداشته باشد و غالبا اهداف سودجویانه دارد.

مسئله لاغری الزاما به شمردن کالری ها محدود نمی شود. وقتی ماجرا فرد به فرد می شود، این بار باید ژنتیک و کارکرد هورمون ها را بررسی کرد. نمی توان به همه ی آدم ها با بیولوژیک های متفاوت سفارش کرد که هر شب بروکلی بخورید ، لاغر و خوش اندام می شوید.

اعلم تغذیه می تواند در محدوده مسائل ژنتیکی مداخله کند؟

نه . ما کار زیادی در این مورد نمی توانیم انجام بدهیم اما تا حدی می توانیم کارکرد هورمون ها را از طریق تغذیه، ورزش و شیوه زندگی مناسب به تعادل نزدیک کنیم.

هر کداممان بایستی شناختی واقعی از بدنمان و شیوه سازگاری اش با زندگی را بیاموزیم. من سعی می کنم به قدر دانایی هایم این را به مراجعینم بیاموزانم. ترجیح می دهم شیوه حل ماجرای اضافه وزن را به شکل ابدی و همیشگی به دیگران آموزش بدهم به عبارتی ماهیگیری به مراجعینم بیاموزم نه اینکه ماهی تعارفشان کنم.

عمده تحقیقات و تلاشتان در کتابی که در حال تدوین آن هستید بر چه موضوعی انگشت می گذارد؟

در این کتاب که مدتهاست درگیر گردآوری مطالب آن هستم به نوعی تاثیر هورمون ها بر مقوله چربی سوزی موضعی یا انباشتگی چربی و تقابل همه اینها با علم را بررسی می کنم.

این لایف استایل  دقیقا به چه فاکتورهای اشاره می کند؟

میزان استرس ما در طول روز، نوع غذاهایی که مصرف می کنم ، حجم وعده ها و زمان مصرف مواد غذایی مان ، میزان سوخت وساز بدن و سرعت آزادسازی قندی غذاهایی که مصرف می کنیم ، ساعت خواب و بیداری مان که از مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر انباشتگی چربی موضعی است.

آیا تاثیر هورمن ها بر انباشتگی چربی قابل توجه است؟

رفتار یک سری هورمون ها تاثیر مستقیمی بر انباشتگی چربی موضعی دارد. به عنوان مثال هورمون کورتیزول که از غده آدرنال ترشح می شود مسئول کنترل استرس در بدن هر فرد است پس زمانی که شما سیگار زیاد بکشید یا خواب درستی نداشته باشید، استرس شغلی داشته باشید و تغذیه تان نامناسب باشد،، هرمون کورتیزل برای حفظ تعادل بدن به میزان زیادتری ترشح خواهد شد واز حالت بالانس خارج می شود، در این شرایط آسیب های زیادی به بافت های بدن وارد می شود و می توانم به جرات بگویم بخشی از چربی های شکم و بخصوص چربی های زیر شکم تحت تاثیر ترشح بیش از حد هورمون کورتیزل است.

یا هورمون انسولین با کورتیزل در ارتباط است و انباشتگی چربی های پهلو و پشت پهلو و چربی هایی که در داخل احما و احشا بدن تولید می شوند تحت تاثیر هورمون انسولین قرار دارند که از پانکراس تولید می شود.

هورمون ها عملا کنترل چاقی و لاغری بدن ما را در دست دارند. به عنوان مثال اگر خانواده ی یک دختر نوجوان تغذیه مناسبی نداشته و هورمون های او از حالت تعادل خارج شده باشند، تحت تاثیر تولید استروژن یا پروژسترون زیاد، می تواند درگیر چاقی موضعی در ناحیه باسن یا پشت پا بشود.

هورمون های بدن چطور قابل کنترلند؟

با تغذیه و شیوه مناسب زندگی مثل ساعت خواب و کنترل میزان استرس .

کسی که هورمون مثلا انسولینش مدام ترشح می شود ممکن است به لحاظ ژنتیکی آدم ناسالمی باشد؟

نه . افزایش این هورمون نشان می دهد که تو با انتخاب یک لایف استایل اشتباه و انجام کارهایی که بدنت را تحت فشار می گذارد، کاری می کنی که این هورمون وارد مسیر اشتباه ترشح می شود وگرنه تو به لحاظ ژنتیکی انسان ناسالم یا بیماری نیستی- البته این مسئله مجزای کسانی است که بیمارند و مشکلات هورمونی دارند-

توصیه هایت به کسی که می خواهد با یک شروع تازه وزنش را به تعادل برساند چیست؟

اولین توصیه جدی من این است که سعی کند مغزش را از این باورهای اشتباهی که در مورد رژیم و لاغری هست پاک کند.اگر کسی باورهای اشتباهش را تصحیح نکند، هرگز موفق نخواهد شد.

خانم ها نسبت به آقایان کم  حوصله ترند و مایلند هر چه سریع تر به نتیجه برسند به همین دلیل با دستکاری برنامه های یک متخصص تغذیه و حذف برخی وعده های غذایی در پی رسیدن به نتیجه زودرسند اما دقیقا همین هم آنها را از نتیجه دور می کند . فلان خانم یک هفته است که رژیم غذایی گرفته می رود یک چمدان لباس تازه می خرد.

برای خودتان یک «اسمارت گل» طراحی کنید. اسمارت گل چند فاکتور دارد. هدف باید مشخص و قابل اندازه گیری باشد، روشن و واضح باشد، قابل دسترس باشد، مثلا این طور نباشد که «من می خواهم هفته دیگر بروم عروسی، در این ده روز باقیمانه می خواهم بیست و پنج کیلو کم کنم». یک اسمارت گل باید به نتیجه اثرت اعتقاد داشته باشی و روی آن تمرکز کنی، در یک زمان معین بتوانی آن را به هدف برسانی.

اگر خانمی خواست مثلا در دو هفته ده کیلو کم کند به اعتقاد تو شدنی نیست؟

این دقیقا یکی از همان باورهای غلطی است که پیش فرض موفقیت ما در حذف آن است.این که «کمکت می کنم هفته ای پنج کیلو کم کنی»، یا مثلا «مکمل برایت می گذارم، برنامه تغذیه هم می گذارم، دارو هم می گذارم حالا برو قرار است هفته ای پنج کیلو وزن کم کنی». توصیه به خوردن داروهای پر از عارضه که برای موارد حساس تولید شده اند، آنهم برای کاهش اشتها یک اشتباه فاجعه بار است.

غالبا کسانی که بعد از مدتها در پی ورزش کردن یا رژیم های تغذیه هستند، بدنشان نسبت به اتفاقاتی که در حال وقوع است، بین هشت تا ده روز مقاومت نشان می دهد. بایستی هدفتان را به تایم های کوچک تقسیم کنید.مثلا بگویید در طول این هفته نیم کیلو کسر می کنم.

برخی خانم ها می گویند در دوره پریود نه تنها کم نمی کنیم بلکه به وزنمان افزوده می شود. چنین اتفاقی به لحاظ علمی درست است؟

در دوره پریود تغییرات هورمونی جدی رخ می دهد و طبیعتا در این دوره هر گونه اختلال وزن یا تغییرات در روند سوخت و ساز و متابولیسم بدن طبیعی است.

 

 

 

 

 

 

 

ثبت نظر

استان سمنان

ادامه تجمع کارگران معدن زغال سنگ البرز شرقی

۲۵ مرداد ۱۳۹۴
شهرام رفیع زاده
خواندن در ۱ دقیقه
ادامه تجمع کارگران معدن زغال سنگ البرز شرقی