close button
آیا می‌خواهید به نسخه سبک ایران‌وایر بروید؟
به نظر می‌رسد برای بارگذاری محتوای این صفحه مشکل دارید. برای رفع آن به نسخه سبک ایران‌وایر بروید.
بلاگ

تاخت و تاز «اسب» در صحنه موسیقی کشور

۲۵ اسفند ۱۳۹۳
حسین نوش‌آذر
خواندن در ۳ دقیقه
تاخت و تاز «اسب» در صحنه موسیقی کشور
تاخت و تاز «اسب» در صحنه موسیقی کشور

سال «اسب» را که در تقویم ترکان ایغوری مظهر قدرت است از سر گذراندیم و کم‌کم به سال «گوسفند»، سال سرسپردگی و نرمش و اطاعت نزدیک می‌شویم. دولت حسن روحانی در نیمه راه است. به لحاظ فرهنگی، بعد از آنکه تکلیف سانسور کتاب‌ها را معلوم کردند، در سال ۹۳ سراغ موسیقی رفتند و در نخستین گام تدریس موسیقی در فرهنگسراهای تهران را ممنوع اعلام کردند.  

تعطیلی فرهنگسراهای موسیقی

پس از انتصاب شهاب مرادی به مدیریت سازمان فرهنگی- هنری شهرداری تهران، فرهنگسراهای موسیقی به دلیل رعایت نکردن تفکیک جنسیتی مدرس و هنرجو تعطیل شدند. قرار بود تاریخ بازگشایی فرهنگسراهای موسیقی بعد از دو ماه مشخص شود، اما سال به پایان رسید و فرهنسگراهای موسیقی همچنان تعطیل است.

هنرمندان موسیقی پاپ هم با وجود آنکه رسمیت دارند و معمولاً مجوز می‌گیرند از اجرا در برج میلاد بازماندند. وزارت ارشاد اسلامی با نیروی انتظامی تفاهم‌نامه‌ای امضاء کرد و اجرای کنسرت‌های پاپ در برج میلاد از سر گرفته شد.

لغو کنسرت‌ها به خاطر تفکیک جنسیتی

این رویکردهای سلبی در عرصه موسیقی به تفکیک جنسیتی و حرام بودن موسیقی از نظر شرعی ناظر است. نخستین بار بحث تفکیک جنسیتی هنگام برگزاری کنسرت‌ها در خراسان شمالی و استان‌های مازندران و گیلان در میان آمد و به زودی دامنه آن به استان‌های آذربایجان شرقی و غربی هم کشیده شد. در مرداد ماه پیروز ارجمند، مدیر کل دفتر موسیقی ارشاد اسلامی از وجود یک شورای فراقانونی به نام «شورای برگزاری کنسرت‌ها» که زیر نظر نیروی انتظامی فعالیت می‌کند پرده برداشت. ممنوعیت صحنه برای زنان موسیقی‌دان در اصفهان و لغو مجوز کنسرت محسن یگانه در استان آذربایجان شرقی از نخستین نمونه‌های خبرساز لغو کنسرت‌ها بود که از اوایل تابستان آغاز شد و به تدریج شدت گرفت.

حمله به لیان در بوشهر و بازجویی از «ماه بانو»

 ۱۲ دی ماه، گروهی از لباس شخصی‌ها و امت حزب‌الله با یورش به داخل سالنی در بوشهر، مانع برگزاری اولین سانس کنسرت گروه لیان در این شهر  شدند.

دو روز بعد،  یکشنبه، ۱۴ دی ماه، مجید درخشانی، آهنگساز و سرپرست گروه «ماه بانو» اعلام کرد که به خاطر حضور خواننده زن در گروه «ماه بانو» ممنوع‌الخروج شده است. نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی نیز پیش از این تاریخ، چندین بار اعضای گروه «ماه بانو» را احضار کرده و به گفته درخشانی با آن‌ها به شکل «غیر محترمانه»‌ای رفتار کرده بودند.

تو را ای کهن‌بوم دوست دارم

اوج درگیری‌ها و کشاکش‌ها، پس از انتشار آلبوم «تو را ای کهن‌بوم دوست دارم» اتفاق افتاد. محمد یزدی، رئیس دبیرخانه مجلس خبرگان به علی جنتی، وزیر ارشاد اسلامی هشدار داد که اگر با «رانت» پدرش بر مسند وزارت تکیه داده، مراقب باشد که رانت او را از بین نبرد.

آلبوم «تو را ‌‌ای کهن بوم دوست دارم» با هم‌خوانی محسن کرامتی و نوشین طافی منتشر شد و به خاطر صدای زن در این آلبوم، دو مرجع تقلید شیعه، حسین نوری همدانی و ناصر مکارم شیرازی به نحوه فعالیت وزارت فرهنگ و ارشاد ایران در حوزه موسیقی اعتراض کردند و خواستار تغییر رویکرد این وزارت‌خانه شدند.

نوری همدانی درباره این آلبوم گفته بود: «از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به زن اجازه داده شده که به آوازه‌خوانی در بین مردم بپردازد. حرف و صحبت متعارف زنان با رعایت موازین اسلامی اشکالی ندارد، ولی آوازه‌خوانی با هیچ وسیله‌ای نمی‌تواند معمول شود و جلوی آن را می‌گیریم.»

علی جنتی هم پاسخ داد که رسانه‌های نزدیک به اصول‌گرایان درباره تک‌خوانی زنان خبرهای دروغ منتشر کرده‌اند.

لغو بیش از ۲۰ کنسرت

در مجموع در ماه‌های گذشته بیش از ۲۰ کنسرت که از وزارت ارشاد اسلامی مجوز داشتند در شهرستان‌ها لغو شدند.

در روزهای پایانی سال، ۱۷ اسفند با حضور گروهی از موسیقی‌دانان کشور نشستی برای حمایت از موسیقی ایران و مقابله با لغو کنسرت‌ها برگزار کرد. این نشست جز یک توافق‌نامه که به امضای هنرمندان رسید، دستاوردی نداشت.

از بخش پاسخگویی دیدن کنید

در این بخش ایران وایر می‌توانید با مسوولان تماس بگیرید و کارزار خود را برای مشکلات مختلف راه‌اندازی کنید

صفحه پاسخگویی

ثبت نظر

تصویری

مسافران نوروزی

۲۵ اسفند ۱۳۹۳
مسافران نوروزی